GOBL Författar AB -  Göran Blohm - we are all equal
Använd gärna + - tangenterna på kartan så kan du orientera dig i Ghana med grannländer och  bättre kunna följa med på resan.
( Accra, Lome, Badou, Alwali, Nigeria, Elfenbenskusten m.fl.)


Guldet smeker Volta är berättelsen som tar läsaren från den skånska staden Lund via Ghana, Togo, Volta och dess kraftverksdammar, genom Alwaliöknen, som ligger norr om Ghana och Togo och tillbaka till Lund igen, där den lilla byn Alnarp kommer att spela en viktig roll. Boken är spännande men även sorglig. Huvudpersoner är Klas, Zacro, Mengola, Iommi, Iommas, Been-Ali Islam samt den Nigerianska säkertjänsten AAA samt politiker och tjänstemän inom Lunds Kommun.
Skrolla nedåt och ladda upp bokens prolog m.fl. pdf.


Bakgrund.
 Så är den äntligen klar "Guldet smeker Volta".
Det har tagit två år att skriva denna bok (publicerad Nov.2013). Det är en fin känsla när man bestämt sig för att " nu är den färdig".
Jag bor periodvis sedan många år i Hamburg och hade jag inte varit granne med mannen som arbetade på det Nigerianska konsulatet så hade denna bok aldrig blivit skriven. Mannen ifråga höll ett inspirerande föredrag i Svenska Sjömanskyrkan i Hamburg och som handlade om den politiska och ekonomiska utvecklingen i Västafrika och speciellt om den afrikanska Guldkusten.
Eftersom jag tidigare lagt ned mycket tid med att hämta information om detta område och speciellt om Alwaliöknen, så fångade föredraget mitt intresse. Det som jag tidigare funnit i min research stämde väl in med det som han berättade. Dessutom blev jag presenterad för en del andra Västafrikanska personer, från Ghana och Togo, som gav mig många uppslag och infallsvinklar.
Så jag beslöt mig för att färdigställa boken om Alwaliöknen. Jag dammade av min shortstory "Trappan" som skrevs under en kort tid i en skrivarlya och ”Trappan” blir en väsentlig del av denna story. Tyvärr är mannen på det Nigerianska Konsulatet försvunnen, ingen vet var han är. Alla frågor som ställs till hans överordnande besvaras med "ingen aning, han har slutat på egen begäran". Eftersom han har ett royalty att hämta så borde han höra av sig, men så är icke fallet.
Det finns de som antyder att han blev mördad, han visste för mycket.
Trappan speglar även det vansinne som pågår i Lund där kommunpolitiker men även tjänstemän försöker att bygga ett monument över sig själva, nämligen ett Kommunhus som kostar 360.000.000 kr!

.I boken förekommer också en brutal våldtäkt beskriven, denna gärning som utövades av barnsoldater är sann och den finns nedtecknad i ett FN protokoll daterat 1998. Jakten på förövarna gick till ungefär som det beskrivs i boken. Författaren har fått full rätt att under diskretion beskriva både gärningen och jakten på förövarna. Syftet med beskrivningen är att återväcka debatten om barnsoldater som stilla somnat in i Sverige.
I Ghana debatteras detta tema intensivt och kidnappning av flickor har de senaste åren blivit en inkomstbrngande källa hos många milisförband som rör sig i utmarkerna av civilisationen.

prolog hemsida.pdf (PDF — 824 KB) 
 
 
MapQuest användarvillkor Kartor/vägbeskrivningar finns endast till för informationsbehov. Konsumenten tar fullt ansvar för all användning. MapQuest, Vistaprint eller deras leverantörer tar inget ansvar för innehåll, vägskick eller tidsanpassningar.